Ikertzaileen Europako Gaua 2020 Bilboko Bizilaben
Koloretako sugarrak
Ikertzailea: Oihane Brauer Vega, Bizilabeko eta Elhuyarreko kide
Praktika honen bidez erakutsi nahi da, itxuraz hain sinpleak diren su artifizialen atzean, hainbat prozesu kimikok parte hartzen dutela. Horretarako, esperimentu erraz bat egin dugu kolore eta intentsitate desberdinetako sugarrak ikusteko.
Bideoa ikusteko, sakatu hemen.
pHaren kalibrazioa
Ikertzailea: Eider Nuñez Viadero, Biofisika Institutua, UPV-EHU, CSIC
Esperimentuaren deskribapena: pHa ur disoluzio baten azidotasuna neurtzeko eskala da. pH-a kontrolatzea ezinbestekoa da esperimentu biokimikoak egiteko, zelulek, pH espezifiko bat izan behar dutelako bizirik mantentzeko. Guk, aza gorriaren zukua erabilia, etxean aurkitu dezakegun sustantzia ezberdinen pH-a neurtuko dugu (lixiba, bikarbonatoa, ozpina, limoi-zukua…). Aza gorria, antozianina izeneko sustantzia bat dauka, pHarekiko oso sentikoarra dena, pHaren arabera kolorez aldatzen baitu.
Bideoa ikusteko, sakatu hemen.
Esperimentu termikoak
Ikertzailea: Ana Picallo-Perez, Ingeniaritza Eskola, EHU (Bizilabe –Elhuyar-)
Errekuntzaren fenomeno termikoak eta termodinamikaren oinarrizko kontzeptuak islatzen dituzten esperimentuak.
Bideoa ikusteko, sakatu hemen.
Zientzia eta Teknologiarako Espainiako Fundazioaren eta Zientzia eta Berrikuntza Ministerioaren laguntzarekin egina (FECYT)
Babesleak: